Älysovellukset

Viimeisten vuosien aikana älypuhelinten kehitys on ollut suorastaan päätä huimaavaa. Se ei ole ihme, sillä suurimmat IT-jätit investoivat entistä enemmän resursseja älypuhelimiin ja niitä tukeviin alustoihin.

smartphones

Tästä investointibuumista ovat hyötyneet miljoonat pienyrittäjät, jotka ovat myöhemmin kasvaneet isoiksi tekijöiksi. Rovio ja Supercell ovat hyviä suomalaisia esimerkkejä yhtiöistä, joiden menestys on kasvanut kansainvälisellä tasolla valtavaksi.

Miten ne toimivat?

Älysovellukset ovat käytännössä miniohjelmistoja, joiden toiminallisuutta ohjaavat jo olemassa olevat alustat, jotka ovat tosin paljon yksinkertaisimmissa muodoissa.

Ilman sovelluksia ihmisten pitäisi käyttää puhelimella tavallista selainta ja yrittää pienillä näppäimillä navigoida erilaisilla sivustoilla. Kuvittele, kuinka haastavaa olisi käyttää nettipankkia puhelimen selaimen avulla räätälöidyn ja helppokäyttöisen sovelluksen sijaan.

Mistä niitä saa?

Sovelluksia voi ladata onneksi monelta eri taholta. Suosituimmat ovat luonnollisesti Applen iTunes- ja App Store -palvelut. Lisäksi Google Play, Android Apps ja Amazon App tarjoavat laajasti sovelluksia muille alustoille.

Nämä kehitystyön jätit toimivat myös alustana itsenäisille yrittäjille, jotka usein myyvät oikeudet heidän sovellukseensa aiemmin mainituille tahoille. Tästä syystä sovellusten suunnitteleminen otti suuria kehitysharppauksia, sillä yksinkertaisten miniohjelmien rakentaminen onnistuu tänä päivänä ilman diplomi-insinöörin tutkintoa.

Mihin tarvitsemme niitä?

Sovellusten arvo yhteiskunnallemme on rehellisesti sanottuna mittaamaton. Esimerkiksi lääketieteen ja terveydenhuoltoalan kehitys hyötyy suunnattomasti sovelluksista. Ihmiset voivat esimerkiksi pitää kirjaa terveydestään monin eri tavoin. He voivat kirjata siitä tietoja, joita voidaan elektronisesti lähettää lääkärille sovellusten kautta.

Kaikista huomattavin etu älypuhelinten sovelluksista löytyy käyttäjien tiedon määrästä. Meillä ei ole koskaan aiemmin ollut käsissämme näin paljon informaatiota reaaliajassa. Tästä johtuen voimme tehdä osto- ja myyntipäätöksiä ja selvittää samanaikaisesti tavaran tai palvelun markkinahinnan.

Sovellusten avulla pystymme myös parantamaan henkilökohtaista tuottavuutta ja vapaa-ajan harrastuksia. Bussia odotellessa voimme hypätä sovelluksiin ja saada muuta ajateltavaa pysäkillä seisomisen ajaksi.